top of page

2020 IDÖK választás: Interjú a Halidökkel

Halidök (Kojnok Lilla 10.A, Vékony Zsófia 10.A, Mesterházy Attila 10.D)

Ha megválasztanának titeket, melyik program-pontotokat valósítanátok meg először?


Úgy gondoljuk, a két legsűrgősebb a talált tárgyak, illetve az ebédeltűnések problémája, ezért értelemszerűen ezeket oldanánk meg a leghamarabb. Illetve a kiülő felújításának is nekiállnánk, hiszen az egy hosszú folyamat.


Mi az ok, ami miatt alkalmasnak tartjátok magatokat, ahogy ti fogalmaztok, harcolni a közösség érdekeiért?


Mind a hárman imádunk sportolni. Lili, illetve Ati focizott, Zsófi pedig musical táncol. Ezek mind csapat-sportok. Mindannyian megtanultuk sportolás közben, hogy a közösség érdeke a legfontosabb. Ezen kívül megtanultunk itt harcolni másokért, a csapatért. Ugyan-ezzel a mentalitással vezetnénk az IDÖK-öt az iskolában.


A programotokban sok mindenről szó esik, köztük a büféárak csökkenéséről. Ezt hogy tervezitek kivitelezni?


Igen terveink között szerepel, mivel ahogy a hűtőkérdés is, a büfé árainak csökkenése is mindenkit érint az iskolában, akár a diákokról van szó, akár a tanárokról. Mint sokan tudják a büfé nem az iskolához tartozik, hanem külön üzemeltetője van. Ezért fontosnak tartjuk, hogy felvegyük a kapcsolatot az üzemeltetővel, és akár petíciókon keresztül meggyőzzük a büfénk megreformálásáról és az alkalmazottak felvételéhez kötött kritériumairól.


Sok ötletet felvettek, hogy min kéne változtatni, viszont a megvalósításról kevesebb szó esik. Gondolok a rádió összeszedettebb szervezésére, vagy a hűtő “Bermuda-háromszögre”. Ez utóbbi talán az egyik legbosszantóbb dolog, ami volt a Berzsenyi életében… - itt a hűtőkből megevett, rendelős és otthonról csomagolt ebédekre gondolunk. Hogyan oldanátok meg mindezeket?


A rádiós pályázást megreformálnánk, több csapatnak adnánk esélyt arra, hogy bemutathassa zenei ízlését. Rendezettebbé is szeretnénk tenni a rádiót egy órarend kialakításával.

Nehéz megtalálni erre a helyes megoldást, hiszen kamerát nem lehet felszerelni, a portás se tudja névre kiadni az ételt. Erre mi két megoldással álltunk elő. Egy rövidtávú illetve egy hosszútávú. A rövidtávú abból állna hogy egy kódos zárat szerelnénk a hűtőre. Ezzel csak az férhetne hozzá az ebédhez, aki rendelt, tudja a kódot. A hosszútávú megoldás pedig az, hogy minden osztálynak külön hűtőt vásárolnánk. Tudjuk, hogy ez rendkívül költséges, és hogy valószínűleg a mi elnökségünk alatt nem leszünk képesek minden egyes osztálynak hűtőt vásárolni, de ha évente sikerülne beszerezni egy pár hűtőt, egy pár éven belül ez a probléma teljesen megszűnne. Jogos a kérdés, hogy vajon ezt miből tudnánk kifizetni. Hűtő támogatói jegyeket árulnánk, iskola segítségét kérnénk. Ha ezekből nem folyna be elegendő összeg (amit kétlünk), akkor az önkormányzathoz fordulnánk segítségért.


A talált tárgyakról szóló posztok valóban könnyen el tudnak veszni Berzsenyisek ide! csoportban. Mi lenne az az újabb és egyszerűbb felület, amire hivatkoztok a programotokban?


Ez a probléma nagyon sürgős megoldást igényel. Az első ötlet, amivel ezt ideiglenesen szeretnénk megoldani, az egy új Facebook csoport létrehozása külön csak a talált tárgyaknak. Ezzel a megoldással vannak problémák. Ugyanúgy elvesznek egy idő után a postok, nem mindenkihez jutnak el és társaik. Emellett a talált tárgyas fiókok mellé kiakasztanánk egy táblát, ahova bárki kiírhatja az elveszett portékáit. Ideiglenes megoldásnak viszont nagyszerű, és amíg nem találunk egy olyan felületet, ahol ez jobban működik, addig tökéletes.


Hogy képzelitek, hogy zajlana a “Berzsenyi designer cuccok” program? Ez az, ami plusz anyagi forrást jelentene más terveitek (pld. kinti ebédlő, amfiteátrum) megvalósításához.


Pont az ellenkezője a tervünk. Ezzel plusz pénzt tudnánk gyűjteni a kerethez, mellyel további terveinket valósíthatnánk meg. Tudjuk, hogy ez veszélyes, de először kis adagban gyártatnánk belőlük. Ha beválik, akkor folytatnánk, és reményeink szerint ezzel gyarapodna majd a kincstárunk. Ha nem válik be, akkor befejezzük, és teljesen a többi tervre koncentrálnánk.


Több programot is szóba hoztok, mint a Non Stop szervezése vagy Röpi Dörbi, ezeket, azt hiszem, mindenki érti, aki berzsenyis. Minden tagozatnak kirándulás, nemcsak a B-seknek. Délutáni foglalkozásról is szó esik. Milyen szabadon választható délutáni foglalkozásokra gondoltok ezeken túl, ami a tanórák után zajlanának?


Úgy gondoljuk, a hagyományőrzés az egyik legnemesebb értéke a Berzsenyinek. Ezért is szeretnénk ezeket a hagyományokat fenntartani és továbbvinni, mint pl a Non Stop-ot, amiért szeretnénk tenni a fennmaradása érdekében. Új szervezői bizottságot hírdetni, jó hírt szerezni ennek az eseménynek, és persze elnyerni az Igazgatóság támogatói bizalmát. A Röpi Dörbit is szeretnénk olyan népszerűvé tenni, mint a Foci Dörbit, mivel úgy láttuk sokan érdeklődnek a délutáni röpi iránt. A Kosár Dörbi pedig a röpi után következne, abban az esetben, ha kellő képpen felkelti a diákok figyelmét. A B-s kirándulás pedig a hallottak alapján remek dolog. Összehozza az egy tagozatot képviselő diákokat, ami fantasztikus. Idén már volt példa egy A-s kirándulásra, még ha csak két évfolyam között is, de úgy látjuk, ez nagyon jó esély az évfolyamok közötti szakadék megoldásának és a Berzsenyi közösségének összehozásának. A délutáni foglalkozásokat sokkal színesebbé szeretnénk tenni. Létrehozni olyan szakköröket, klubokat, amik eltűntek, illetve csak alakulóban vannak. Természetesen az igények felmérése után. Szeretnénk az iskola életébe visszahozni a Színjátszó Klubot, támogatni az éppen feltörekvőben lévő Berzsenyi Undergound-ot. Továbbá Cheerleader Klubbot és Kézműves Szakkört és a Kórus feltámasztását hamvaiból.


Szerintetek mi a fontosabb: egy jobb program vagy azok a személyek, akik képviselik a programot?


Úgy gondoljuk, egyenlő magasan helyezkednek el. Fontos a program a színessége, az, hogy fontos érdekeket szolgáljon, hasznos legyen. Fontos, hogy segítse a diákok életét, szórakozást, tudást, értékeket adjon. Emellett viszont az is jelentősen számít, hogy akik kivitelezni akarják ezeket, megbízhatóak, összetartóak, rendezettek és szorgalmasak legyenek. Tudniuk kell küzdeni azért, amit kitaláltak. Tudniuk kell nemcsak megálmodni, hanem megvalósítani is a terveiket.


A világbéke pedig szerintünk is önmagáért beszél.

Van még esetleg bármi, amit szívesen megosztanátok, üzennétek a berzsenyiseknek?


Várunk mindenkit szeretettel az idök vitán szerdán és számítunk a szavazatotokra!


Köszönjük a Halidöknek az interjút:-)


Holnap, szerdán 14:30kor lesz a hivatalos IDÖK vita. Május 1-én pedig a hivatalos IDÖK választás. Ha még jobban utánajárnál a témának és még nem tetted, olvasd el a másik interjút, a Mindenkidökkel is, illetve csekkold le Instagram-, Facebook-oldalaikat! Ezek a kérdések csupán azok, amelyek bennünk felmerültek/nekünk eszünkbe jutottak, nem fedik le az egész programot. Fontos, hogy tájékozódj több forrásból is, és ne higgy el mindent elsőre (misszió vége)!



Az interjút készítette: Szigeti Mimi, Miriszlai Réka, Zelenák Jenni


bottom of page