top of page

2020 IDÖK választás: Interjú a Mindenkidökkel

Mindenkidök (Kocsis Vilmos 11.A, Dormán Zsombor 11.B.,Szakács Ádám 10.D)

A nevetekben is szerepel a mindenki, illetve a programotokat is azzal kezdtétek, hogy fő stratégiátok, hogy mindenki részt vehessen a közösség szervezésben. Hogy tervezitek megvalósítani, hogy ne csak az idökösök vehessenek részt a szervezésben?


Ennek fő platformja a kéthavonta tartandó nyílt IDÖK gyűlés lenne, ahol mindenki elmondhatja az ötleteit, illetve bárki jelentkezhet a bizottságokba. Itt lehetőséget adnánk azoknak, akik segíteni szeretnének a programszervezésben.


A programotokban, illetve a videótokban is szó esik a Berzsenyi zöldítéséről. A büfé műanyagmentesítésén túl még vannak egyéb zöld terveitek is?


Mint ahogy a programunkban is írjuk, szeretnénk több szelektív gyűjtőt kihelyezni, hogy mindenhol közel legyen, mivel most csak 2-3 helyen van a suliban, és azt akarjuk, hogy senkit ne akadályozzon a kukák távolsága abban, hogy oda dobja a műanyagot és papírt. Szeretnénk a tanév során folyamatosan felhívni a figyelmet a környezettudatosságra plakátokkal, videókkal.


A programotokban szerepel többfajta bizottság szervezése rendezvényszervező bizottság illetve zöld bizottság is. A zöld bizottságnak mi lenne a feladata?


A zöld bizottságnak két fő feladata lenne. Az első az, hogy népszerűsítsék az újrahasznosítást és a környezetbarát megoldásokat (előadások, plakátok, videók, stb...). A második pedig, hogy új iskolán belüli környezetvédő akciókat találjanak ki.


Azt tervezitek, hogy a Kárpát utcai, 6-os terem melletti placcra helyeznétek padokat, illetve a konditerembe plusz súlyzókat. Ezt anyagilag hogyan tudnátok biztosítani?


Szívesen fogadnánk felajánlásokat, például a kanapék nagy részét is így kaptuk. Ez lenne a legegyszerűbb mód, azonban ha ez nem valósulna meg, pályázatokból és IDÖK-höz befolyó bevételekből (pl.: berzsenyis pulcsik árusítása) tudnánk fedezni.


Miért tartjátok fontosnak a már meglévő programok, szabadidős tevékenységek népszerűsítését? Hogy jött a Berzsenyi Piknik ötlete (amely egyben visszahívná a régi diákokat is)?


Úgy érezzük, hogy az olyan programok, mint a Filmklub vagy a Berzsenyi Debate Club, nem elég népszerűek, magukra vannak hagyva. Szerintünk sokkal többen is mennének ezekre, hogyha többet tudnának a programról és ismernék az időpontot.

Ha már így ezt kérdezitek, a Berzsenyi Piknik ötlete favágás közben pattant ki a fejünkből. A páneurópai piknik neve és szellemisége ihletett meg minket. Jónak tűnt az ötlet arra is, hogy a régi berzsenyisek is részt vegyenek ezen.


A Budapest Bike Maffiára is hivatkoztok, illetve, hogy heti rendszerességgel tudnának a berzsenyisek felajánlani szendvicset és egyéb rágcsálnivalót a hajléktalanok számára. Kinek jutott eszébe ez? Ha esetleg nem érkeznének szendvicsek, mit tennétek?


Ádámnak jutott eszébe az ötlet, de mindannyiunknak egyből nagyon megtetszett. Szerintünk ilyen probléma nem lesz, mert a berzsenyisek általában nagyon empatikusak, és már többen is mondták, hogy szívesen felajánlanak majd szendvicseket.


Miért fontos számotokra személyesen, hogy megvalósuljanak a terveitek és ne csak tervek maradjanak?


Nem szeretnénk, hogy az egy év letelte után megint azt lehessen mondani, mint az már többször történt, hogy az IDÖK nem csinált semmit. Ez a saját lelkiismeretünknek se lenne jó. Másrészt olyan terveket írtunk, amik közel állnak hozzánk, mint a környezettudatosság vagy a közösségépítés, ezért személyesen is szeretnénk, ha megvalósulnának.


Ha megválasztanak titeket, melyik programpontotok megvalósításába fognátok bele elsőként?


Szeretnénk a szelektív kukákkal, illetve a Kárpát utca felőli rész kialakításával kezdeni. Az előbbivel azért, mert minden egyes nap amíg kommunális kukába dobunk újrahasznosítható szemetet, károsítjuk a Földet. Az utóbbit pedig jó lenne, ha még az ősszel használhatnánk, ha már 5 hónapig nem voltunk suliban.


Van még esetleg bármi, amit szívesen megosztanátok, üzennétek a berzsenyiseknek?


Csak annyit mondanánk pluszban, hogy szavazzatok ránk!


Köszönjük az interjút a Mindenkidöknek. :-)

Ezek csupán olyan kérdések voltak, amelyek nekünk eszünkbe jutottak a programjuk elolvasása, videóik megnézése után. Nem mutatjuk be a teljes programot, így a teljes tájékozottság érdekében kövessétek őket facebook és/vagy instagram oldalukon is!



Hamarosan érkezik a Halidökkel készített interjúnk. Ha érdekelnek leendő tartalmaink, mit is tervezünk a jövőben, kövessetek minket!


interjút készítette: Szigeti Mimi, Miriszlai Réka


bottom of page