top of page

Utas és holdvilåg ajånló - Poket könyvek

2018 tavaszĂĄn megjelentek az elsƑ Poket-automatĂĄk Budapest kĂŒlönbözƑ pontjain (hogy egĂ©sz pontosak legyĂŒnk, ĂĄprilis 11-Ă©n – nem vĂ©letlenĂŒl, hiszen ez a költĂ©szet napja). LĂĄtszatra csokit Ă©s ropogtatnivalĂłt tartalmaznak, mint a hĂĄrmas metrĂł aluljĂĄrĂłinak automatĂĄi. Azonban, ha az ember Ă©hsĂ©gĂ©ben 350 forintos Snickersre vagy Marsra vetemedne, megkörnyĂ©kez egy ilyen automatĂĄt, közelebb Ă©rve jĂłl lĂĄthatja, hogy egĂ©sz mĂĄsrĂłl van szĂł - könyvekrƑl, mĂ©ghozzĂĄ egĂ©sz kicsi, 6-8 centis darabokrĂłl, amelyek Ă©pp elfĂ©rnek az ember zsebĂ©ben. A Poket cĂ©lja pont ez; hogy az okostelefon Ă©s a rengeteg 0-24-ben elĂ©rhetƑ applikĂĄciĂł mellett legyen egy irodalmi Ă©rtĂ©kƱ könyvecske is nĂĄlad - mĂĄr ha akarod -, amit elƑ tudsz kapni, akĂĄr az elƑbb emlegetett hĂĄrmas metrĂłn. Milyen is lenne egy olyan vilĂĄg, ahol az emberek a közlekedĂ©si eszközön FacebookozĂĄs /nĂ©ha egĂ©szen Ă©rthetetlen dĂŒhkitörĂ©sek Ă©s egyĂ©b mĂĄs viselkedĂ©si szokĂĄsok helyett JĂłzsef Attila kötetet olvasnĂĄnak? ElĂ©g elkĂ©pzelhetetlen tƱnik, ugye? Persze, nem biztos, hogy mindenki JA-t szeretne olvasni szabadidejĂ©ben.

Mindezek ellenĂ©re voltak olyanok, akik mertek nagyot ĂĄlmodni Ă©s tenni effelĂ© vilĂĄg felĂ© egy „kis” lĂ©pĂ©st. Így jött lĂ©tre a Poket, eme zsebkönyvek összessĂ©ge. A „kis” lĂ©pĂ©sbƑl mĂĄra Poket-közössĂ©gek, tovĂĄbbi rengeteg automata, rendezvĂ©nyek Ă©s sokszorosan Ășjranyomtatott könyvek jelentek meg az orszĂĄg egyre több pontjĂĄn. És ami a legjobb, hogy mindössze 990 forintba kerĂŒl egy kötet. Az elsƑ könyv, ami nyomtatĂĄsra kerĂŒlt, a kĂ©k borĂ­tĂłs Utas Ă©s HoldvilĂĄg - ez szĂĄmomra az utĂłbbi Ă©vek egyik legmeghatĂĄrozĂłbb könyvĂ©vĂ© vĂĄlt.

A törtĂ©net egy elĂ©g idillinek hangzĂł olaszorszĂĄgi nĂĄszĂștra varĂĄzsolja el az olvasĂłt (mĂ©g hogy ha pillanatnyilag nem is tĂșl idilli körĂŒlmĂ©nyek uralkodnak ott). AztĂĄn egy olyan vilĂĄgba is, amelynek közĂ©ppontjĂĄban mĂ©g vĂ©letlenĂŒl sem a nagyzolĂłs, olaszos lagzik, szerelmi vallomĂĄsok, sokkal inkĂĄbb az önmagunk keresĂ©se, a kamaszkor elengedĂ©se, a szĂŒrke polgĂĄri Ă©let elleni lĂĄzadĂĄs ĂĄll. FƑhƑsĂŒnk, a frissen nƑsĂŒlt MihĂĄly, akinek az elsƑ Ă©jszakĂĄk egyikĂ©n visszatĂ©rnek örvĂ©nyszerƱ lĂĄtomĂĄsai, melyek mĂ©g nagyon rĂ©gen, kamaszkorĂĄban kĂ­sĂ©rtettĂ©k Ƒt. Eközben felbukkan rĂ©g nem lĂĄtott barĂĄtja (mĂĄr ha barĂĄtnak lehet nevezni Ƒt; inkĂĄbb maradjunk egy visszatĂ©rƑ, Ă©rdekes figurĂĄnĂĄl) Szepetneki JĂĄnos, akivel ugyan alig nĂ©hĂĄny mondatot vĂĄlt, mĂ©gis megtudja, hogy rĂ©gi tĂĄrsasĂĄguk egyik ma mĂĄr papkĂ©nt Ă©lƑ tagja, Ervin, szintĂ©n itt van OlaszorszĂĄgban, illetve kissĂ© meg is ingatja Ășj felesĂ©gĂ©ben, Erzsiben. A vĂ©letlen Ă©s a direkt hatĂĄsĂĄra vĂ©gĂŒl Ășgy dönt, felkeresi Ervint, mĂ©g ha egĂ©sz hĂĄzassĂĄga is rĂĄmegy erre.


Mint ahogyan az eddig felvĂĄzolt alapszituĂĄciĂł is sugallhatja, a törtĂ©net maga Ă©s a könyv szereplƑi, azoknak cselekedetei sem fekete-fehĂ©rek. BĂĄr a nevek alapjĂĄn (MihĂĄly, Erzsi, JĂĄnos, illetve egy elĂ©g feltƱnƑ nĂ©v Ă©s szereplƑ is megjelenik; Éva) jobban hasonlĂ­t elsƑ hallĂĄsra egy JĂłkai-fĂ©le kötelezƑ olvasmĂĄnyra (aminek szintĂ©n megvannak a maga szĂ©psĂ©gei, egĂ©sz konkrĂ©tan az Aranyemberre gondolok, amit most kĂ©ne olvasnom). De az Utas Ă©s HoldvilĂĄg szereplƑi egyĂĄltalĂĄn nem egyszerƱ, archetipikus JĂłzsi, a paraszt, vagy Mari, a szegĂ©ny, de kedves leĂĄny karaktereket jelentenek. Sok mindenĂ©rt lehet szeretni ezt a könyvet – tĂ©nyleg - Ă©s Ă­zlĂ©s kĂ©rdĂ©se, ki mit szeret, vagy Ă©pp nem szeret benne, de eddig, az ismerƑseimmel beszĂ©lgetve a regĂ©nyrƑl valahogy mindig felmerĂŒlt a szereplƑk összetettsĂ©ge, az emberi lĂ©lek kiszĂĄmĂ­thatatlansĂĄga, bonyolultsĂĄga. A könyv nem Ă­tĂ©lkezik, pedig könnyen el lehetne Ă­tĂ©lni MihĂĄlyt, pĂ©ldĂĄul amiĂ©rt elhagyta felesĂ©gĂ©t a nĂĄszĂștjuk közepĂ©n – mĂ©gis, ahogy egyre jobban megismeri az olvasĂł a törtĂ©netet, Ă©s ezĂĄltal a szereplƑket is, nem tudja azt mondani, hogy MihĂĄly hibĂĄt követett volna el; az olvasĂł nem tud haragudni rĂĄ. És ez mĂ©g nem is egy olyan tette, ami igazĂĄn fontos lenne az ĂștkeresĂ©se szempontjĂĄbĂłl. IgazĂĄbĂłl csak megtörtĂ©nt, ez csak egy döntĂ©se volt a sok közĂŒl (persze lĂ©nyeges, de közben mĂ©gsem olyan fontos, mint ahogy az ember kĂ©pzelnĂ©). A törtĂ©net csak ezutĂĄn kezdƑdik el igazĂĄn. Sokkal inkĂĄbb az szĂĄmĂ­t, ami a lerövidĂ­tett nĂĄszĂștja utĂĄni idƑszakban következik, az utazĂĄs sorĂĄn.

Ez a törtĂ©net, mĂ©g ha a fƑszereplƑje MihĂĄly is, egyĂĄltalĂĄn nem csak rĂłla szĂłl. Az összes olyan emberrƑl, aki valaha megkĂ©rdƑjelezte az Ă©letĂ©t, hogy van-e Ă©rtelme annak, amit csinĂĄl, szereti-e tĂ©nyleg azt a szemĂ©lyt, akivel Ă©l. Azt az Ă©letĂ©t Ă©li-e, amit kamaszkĂ©nt elkĂ©pzelt? EgyĂĄltalĂĄn afelĂ© halad, vagy mĂĄr rĂ©g lemondott az ĂĄlmairĂłl? Elfogadtuk, hogy nem mi vĂĄlasztjuk a sorsunkat, Ă©s követjĂŒk a jĂłl kikövezett, mindenki szĂĄmĂĄra „megfelelƑ” utat? Tudok-e boldogulni egy „megfelelƑ Ă©letben”? Egy „megfelelƑ Ă©let” egyĂĄltalĂĄn lehet-e az Ă©n Ă©letem? És mĂ©g a vĂ©gtelensĂ©gig lehetne folytatni.

BĂĄr fƑkĂ©pp MihĂĄly szemszögĂ©t ismerjĂŒk meg Ă©s az Ƒ kalandjait követi vĂ©gig a törtĂ©net, de sokszor (volt) felesĂ©ge, Erzsi gondolataiba is bepillantĂĄst nyerĂŒnk, ami szintĂ©n egy igen izgalmas helyzetet vĂĄzol fel: hogyan reagĂĄlhat a törtĂ©ntekre a mĂĄsik fĂ©l? – elĂ©g sokfĂ©lekĂ©pp. Lehet összetör, fellĂĄzad, sarkĂĄra ĂĄll, öngyilkos lesz
? – ez mind belefĂ©rne az Utas Ă©s HoldvilĂĄgba. TalĂĄn Erzsi karaktere a legkevĂ©sbĂ© összetett a többihez kĂ©pest, mĂ©gis megvan a helye Ă©s a sajĂĄt Ăștja, amit vĂ©gig követhetĂŒnk Ă©s aztĂĄn eldönthetjĂŒk magunknak, hogy egyetĂ©rtĂŒnk-e vele, vagy sem.

De nĂ©zzĂŒk meg az Ășgynevezett „mellĂ©kszereplƑket”, akik elvileg csak egy rĂ©szĂ©t tehetik ki egy törtĂ©netnek, ez esetben MihĂĄly önkeresĂ©sĂ©nek, mĂ©gis ebben a regĂ©nyben rendkĂ­vĂŒl meghatĂĄrozĂłak. Az összes kamaszkori barĂĄtja (Szepetneki JĂĄnos, a pap Ervin, Ulpius-Ă©k
), az ĂștjĂĄba tĂ©vedt szemĂ©lyek (a kocsmĂĄros lĂĄnytĂłl a mƱvĂ©szettörtĂ©nĂ©szig), a budapesti, kissĂ© nyĂĄrspolgĂĄribb/hĂ©tköznapibb figurĂĄk (Erzsi elƑzƑ fĂ©rje, MihĂĄly apja
) mind olyanok, akikrƑl nem lehet nem beszĂ©lni. KissĂ© Ășgy vannak beĂĄllĂ­tva a szereplƑk, hogy egy ember vagy nyĂĄrspolgĂĄr Ă©s Ă©li a szĂŒrke mindennapokat, csendes magĂĄnyĂĄban, kiĂŒresedve, szinte egy mĂłkuskerĂ©kben, aminek nincs cĂ©lja Ă©s nem lehet kiszĂĄllni belƑle. Vagy egy kĂŒlönleges szemĂ©lyisĂ©g, aki meg kissĂ© ƑrĂŒlt, de kompromisszum nĂ©lkĂŒl azt csinĂĄl, amit akar, szenvedĂ©lyes Ă©s tĂ©nyleg Ă©rdekes dolgokkal foglalkozik, mint törtĂ©nelem, mƱvĂ©szetek, könyvek, szĂ­nhĂĄz (itt jĂłl kirajzolĂłdik Szerb Antal Ă©rtĂ©krendje). És e kettƑ vĂ©glett között nincs ĂĄtmenet. SzĂŒletni kell, hogy meglegyen a hajlam rĂĄ, hogy mĂĄs Ă©letet Ă©ljen valaki, mint mĂĄsok, de az Ƒ döntĂ©se, hogy melyik oldalra ĂĄll. Arra az oldalra ahol azok az emberek vannak, akik talĂĄlnak egy fix munkĂĄt, meghĂĄzasodnak valakivel, akivel jĂł ötletnek/biztonsĂĄgosnak tƱnik összehĂĄzasodni, lĂĄtja mĂĄr elƑre a szĂĄmĂĄra legkedvezƑbb, idƑs korĂĄra is kitartĂł Ă©letbiztosĂ­tĂĄsĂĄt vagy pedig ezeket a szokĂĄsokat felrĂșgva, a titokzatos, ĂĄm a kiszĂĄmĂ­thatatlan ismeretlensĂ©gben Ă©li az Ă©letĂ©t.

EmlĂ©kszem, ahogyan olvastam a könyvet Ă©s szĂłba jöttek elƑször az Ulpius-testvĂ©rek, faltam a sorokat: mikor tudok meg egy Ășjabb kis morzsĂĄt TamĂĄsrĂłl vagy ÉvĂĄrĂłl
 Annak ellenĂ©re, hogy TamĂĄs mĂĄr tragikus mĂłdon meghalt nagyon fiatalon, jĂłval az elƑtt, hogy MihĂĄly Ăștja elkezdƑdött volna. Ulpius Éva gyakorlatilag MihĂĄllyal szemtƑl szemben az ottani jelenben, alig szerepel, TamĂĄs pedig egyĂĄltalĂĄn nem,mĂ©gis annyira emlĂ©kezetesek Ă©s meghatĂĄrozĂłak, hogy nehĂ©z elmenni emellett a „teljesĂ­tmĂ©ny” mellett. Azt hiszem, mĂĄr a karakterĂŒk önmagĂĄban Ă­gy egy mƱvĂ©szeti alkotĂĄs. És persze MihĂĄly is, akivel könnyen azonosulni tud az olvasĂł a maga kissĂ© elvont, elveszett, melankolikus vilĂĄgĂĄval egyĂŒtt.

Szerb Antal nem csak Ă­rĂł, hanem egy igen nagy tudĂĄsĂș mƱvĂ©szettörtĂ©nĂ©sz is. OlaszorszĂĄg elĂ©g sok szabad teret ad nĂ©hĂĄny kisebb mƱvtöri-etapjĂĄhoz, amik mĂ©g egy magam fajta mezei laikus szĂĄmĂĄra is Ă©rthetƑek Ă©s Ă©lvezhetƑek. MĂĄs könyveiben is megjelenik ez a fajta tudĂłs hozzĂĄĂĄllĂĄs, ami Ă©rdekes szĂ­nezete a könyveinek. MĂĄsik kĂŒlönlegessĂ©ge a regĂ©nynek, azok a leĂ­rĂĄsok, amelyek utĂĄn egĂ©szen a bƑrödön Ă©rzed OlaszorszĂĄg hangulatĂĄt, az összes aprĂł macskaköves jĂĄrdaszegĂ©lyĂ©vel Ă©s Ăłkori Ă©pĂ­tmĂ©nyĂ©vel egyĂŒtt. Rengeteg vĂĄroskĂĄt, majd RĂłmĂĄt is bejĂĄrhatjuk, MihĂĄly sokkal fontosabb belsƑ utazĂĄsa mellett. Az Ășt mĂĄr a cĂ­mben is elkezdƑdik, Ă©s egĂ©szen a legvĂ©gĂ©ig tart. Egy igazi utazĂĄs az olvasĂł szĂĄmĂĄra is.

AmirƑl eddig nem beszĂ©ltem, pedig talĂĄn ez a lĂ©nyege az egĂ©sz könyvnek, az a melankĂłlia, ami az egĂ©sz Utas Ă©s HoldvilĂĄg Ă©letĂ©rzĂ©st ĂĄtjĂĄrja – mert igen, ez is lehet egyfajta Ă©letĂ©rzĂ©s. A halĂĄl, mint egyik legnagyobb Ă©s legfontosabb misztikum, a teljes elveszettsĂ©g Ă©rzĂ©se, a felnƑtt Ă©let kegyetlen vilĂĄgĂĄrĂłl, mind ƑszintĂ©n szĂłl ez a nĂ©hĂĄny szĂĄz oldal. Egy barĂĄtom Ășgy fogalmazott, hogy „veszĂ©lyes” olvasmĂĄny ez a könyv Ă©s nem Ă©rti miĂ©rt nincs odaĂ­rva legalĂĄbb a borĂ­tĂłjĂĄra, hogy aki Ă©rzĂ©kenyebb, legalĂĄbb szĂĄmĂ­tson arra a sokkra, ami Ă©rni fogja. Szerintem ez kissĂ© tĂșlzĂĄs, de közben megĂ©rtem azt is, aki Ă­gy gondolja. Minden Ă©letszakaszban valahol kamaszkortĂłl kezdƑdƑen, mĂĄst Ă©s mĂĄst jelent; teljesen mĂĄst jelent 16 Ă©vesen Ă©s 36 Ă©vesen a regĂ©ny, de minden Ă©letkorban hatĂĄssal van az emberre. Olyan hatĂĄssal, hogy amikor befejezed Ă©s leteszed a könyvet, nehĂ©z nem beleragadni abba a hangulatba, ami annyira jelen van vĂ©gig, amitƑl annyira Utas Ă©s HoldvilĂĄg. Egy szenzitĂ­v idƑszakban „bele is tud halni” az ember, mĂ©gis jĂłl esik elmĂ©lyedni benne. Nekem legalĂĄbbis jĂłl esett. Egy igen sokat mondĂł idĂ©zettel zĂĄrnĂĄm ezt a rettenetesen elfogult, felvĂĄllaltan nem szakĂ©rtƑ szemszögbƑl megközelĂ­tƑ „elemzĂ©st”:„Az ember mĂĄniĂĄkusan, veszendƑen, a pokol Ă©s a halĂĄl hatĂĄrĂĄn vĂĄgyĂłdik valaki utĂĄn; keresi, kergeti, hiĂĄba, Ă©s az Ă©lete elsorvad a nosztalgiĂĄban.”JĂł olvasĂĄst mindenkinek!


Akiket elkapott az

Utas Ă©s HoldvilĂĄg feelingje ajĂĄnlom ezt a

francia-angol-olasz, de hangulatĂĄban teljesen francia mƱvĂ©szfilmet (nem hiszem el, hogy a filmzseni Bernardo Bertolucci ne talĂĄlkozott volna a mĂĄr film forgatĂĄsa elƑtt megĂ­rt Utas Ă©s HoldvilĂĄggal):

Álmodozók (2003, film):


Ă­rta: Szigeti Dominika


bottom of page